09.11.2020

Обережно — гриби!

 

Цього року дощова погода у жовтні сприяла грибного сезону. Люди вже масово вирушають  на “тихе полювання”.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

У зв’язку з цим, звертаємосяя до громадян з проханням дотримуватись правил збирання, приготування та вживання грибів.

Щоб запобігти отруєнню грибами:Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).

•Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
•Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

•Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньйонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.

•Не куштуйте сирі гриби на смак.

•Викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба. Гриби обов'язково промивайте не менше трьох разів.

•Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

•Не рекомендується вживати гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.

Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами досить складно піддається лікуванню.